Puber kamer tips

10 november 2022
Kinderkamer inrichting tienerkamer meisje

Puber kamer tips

Kijk je ook met grote verwondering naar de kamer van je puber? Of is jouw verwondering vooral ergernis? De kamer van een puber kan er heel divers uitzien. Het aanzicht van een puber kamer kan variëren van rommelig tot een grote puinhoop. 

Verschillende pubers, verschillende kamers

Het kan alle kanten op. Twee van de drie kinderen bij mij in huis zijn puber. Mijn dochter is de oudste en het tegenovergestelde van wat ik ben. Ik ben heel netjes en opgeruimd. Zij kan prima leven in een rommelige puber kamer. Rommelig is mijn perceptie, niet die van haar. Bij de middelste dacht ik nog dat hij op mij zou lijken maar ook hij heeft inmiddels een puberbrein. Algemeen bekend is dat pubers er eigenlijk ook niet zoveel aan kunnen doen. Daarnaast heeft het voor de meeste pubers geen prioriteit.  Zie de puber kamer ook als een afspiegeling van het brein dat in ontwikkeling is. Misschien gaan je haren er van overeind staan. Ben jij ook van de opgeruimde? Dan heb ik hier een paar tips voor je.

Tips voor de puber kamer die wel werken:

 • Maak geen regels maar afspraken over bijvoorbeeld de was.
  Het is de ruimte van je kind, respecteer het puberbrein.
 • Ruim de kamer samen op, gelijk een momentje quality time.
 • Zorg voor een wasmand in de buurt.
  Zet een dienblad op de kamer voor de vaat.
 • Als je de kamer van je puber opruimt, doe het onvoorwaardelijk en verwacht geen dank je wel.

Wat niet werkt voor een puberkamer:

 • Zeggen dat het NU opgeruimd moet worden,
 • mopperen,
 • ruzie maken,
 • geïrriteerd doen,
 • de kamer opruimen terwijl je kind in de kamer is.

Het allerbelangrijkste voor een puber kamer is dat je kind zich er prettig voelt. 

Dat het zijn of haar ruimte is. Een kamer waar je kind in volle glorie naar de volgende fase kan groeien.

Wil je samen met jouw lieve puber een kamer inrichten waar je schatje helemaal blij mee is? Als je start bij de wensen van je kind, kun je samen met je jouw puber de basis voor de puber kamer neerzetten. Hoe je dat doet en welke stappen je samen neemt staat allemaal in de Tienerkamer starterkit. Hiermee richt je de kamer op een manier dat jouw puber helemaal blij is.

Hi, ik ben Annemarie

Als HSP kinderkamerspecialist help ik met het inrichten van tiener- en kinderkamers waar kinderen zichzelf kunnen zijn. In het 1-op-1 advies en de online cursus kinderkamer inrichting staat jouw kind centraal. We gaan uit van wat kloppend voelt zodat er een kamer komt die past bij wie jouw kind is.

Verder lezen?

Verbind binnen met buiten leven

De connectie tussen binnen en buiten leven is een verrijkende en betekenisvolle ervaring. Lees het gastblog van Jellina Detmar over haar ervaring.

Meer lezen >
Kinderkamer behang kiezen

Hoe kies je kinderkamer behang dat bij je kind past, en je kind blij maakt? 3 tips voor het kiezen van kinderkamer behang.

Meer lezen >
stoere tienerkamer stoere kinderkamer jongen

Alles is opeens kinderachtig. De treintjes en de autootjes kunnen uit de kamer van je zoon. Voor poppen en knutselspullen is geen ruimte meer.

Meer lezen >

Wil je de kinderkamer inrichten op een manier dat je kind zich thuis voelt?

Cursussen kinderkamer inrichting- en styling en 1-op-1 kinderkameradvies